Átlátható árazás

Az átlátható árazásra vonatkozó törvényi rendelkezések 2012. április 1-étől léptek hatályba.

A törvény rendelkezései értelmében a meglévő kölcsönnel rendelkező ügyfelek áttérhetnek egy új, átlátható kamatstruktúrára, amelynek az a célja, hogy a kamatstruktúra áttekinthetőbb legyen. Így a kamatok a törvény értelmében – a kölcsönnyújtó választása szerint – forint alapú kölcsön esetén referencia kamathoz kötöttek, az UCB-nél a referencia kamat 6 havi BUBOR. A 6 havi kamatperiódusú deviza alapú kölcsönök esetében pedig 3 éves rögzített kamatperiódus kerül alkalmazásra a szerződésmódosítást követően.

A referencia kamatláb alapú árazás bevezetése

A törvény értelmében a pénzügyi intézmények 2012. április elsejét követően kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni. Erre két módszer lehetséges:

1. Referencia kamatláb változásához kötve

Ebben az esetben az ügyfél által fizetendő kamatláb a referencia kamatlábból és a megadott kamatfelárból tevődik össze.

2. Fix kamatozás esetén

A kamat mértékét a kölcsönszerződésben meghatározott 3 éves, 5 éves vagy 10 éves kamatperiódus alattrögzítik, azaz a kamatláb az adott periódusra vonatkozóan fix.

2012. április 1-től a jogszabály alapján az UCB a következőket alkalmazza:

1. HUF alapú kölcsönök esetén:
A referencia kamat 6 havi BUBOR-hoz kötött.
Ennek aktuális értékét a következő linken bármikor megtekintheti a Magyar Nemzeti Bank által frissített hivatalos BUBOR fixingek menüpont alatt megnyíló excel táblázatban, a 6 hónapos oszlopban.

MNB honlap - Hivatalos BUBOR fixingek

2. Deviza alapú kölcsönök esetén:
A 6 havi kamatperiódusú deviza alapú kölcsönök esetében pedig 3 éves rögzített kamatperiódus kerül alkalmazásra a szerződésmódosítást követően.

Ezzel kapcsolatban az MNB oldalán megtalálható egy részletes tájékoztató a THM plafonnal és átlátható árazással kapcsolatban. A Felügyelet által készített anyag az alábbi linken elérhető:

PSZÁF tájékoztató – átlátható árazás

Törvény - átlátható árazás

https://felugyelet.mnb.hu/hirek_ujdonsagok/atlathato_arazas.html